Winners And Living Legends
JG_190823_WA11_Project_Iceman_0487.jpg

Anders Hofman

3,8 kilometers svømning i iskoldt vand efterfulgt af 180 kilometer på cykel og 42,2 kilometers løb igennem sne og is. Det er opskriften på den selvopfundne Iceman, som 29-årige Anders Hofman vil gennemføre. Målet er at vise, at alle kan, hvad de sætter sig for. 

Tekst: Rikke Bolander

 Hvis du nogensinde har prøvet at tage en våddragt af, så ved du, hvor svært det er at vride den stramme, fugtige neopren af huden. Ikke mindst, hvis du samtidig er lidt træt i armene. Forestil dig så at gøre det, efter du har svømmet 1,9 kilometer gennem vand lige omkring frysepunktet. Og du står vel at mærke ikke under den varme bruser, men i bidende frost. Og forestil dig så, at du bagefter skal cykle 90 kilometer og løbe 21,1 kilometer henover et landskab af is og sne. Og forestil dig så sidst men ikke mindst, at denne her ekstreme kraftpræstation kun er træning, inden du om under et år skal fuldføre den dobbelte distance. Det er heldigvis bare et tankeeksperiment. For alle andre end Anders ”Iceman” Hofman. Allerede nu har han nemlig gennemført, hvad der svarer til en halv Ironman på Svalbard, og i februar 2020 vil han gennemføre den fulde distance under endnu mere ekstreme forhold på Antarktis.  Det mest ekstreme Anders Hofman gennemførte sin første – og hidtil eneste – Ironman i København i 2016, og efter det vidste han, at han ville tage sporten et nyt sted hen. Mange stræber mod verdensmesterskaberne, men det var for ordinært for den unge dansker. ”Jeg tænkte, ’hvad kan jeg gøre, der ikke er blevet gjort før?’ Jeg ville være den første til at gøre noget og være med til at rykke grænserne for opfattelsen af, hvad der er muligt indenfor sporten. Og så faldt tanken på, at Ironman er gennemført på alle de ’normale’ kontinenter. Der var kun Antarktis tilbage,” griner han. Og det, vil de fleste nok mene, der er en grund til. ”Det er det mest ekstreme vejrmiljø i verden. Det er der, man recorder de laveste temperaturer og de højeste vinde. Og vejret kan skifte fra det ene minut til det andet,” forklarer han.

Hvis du nogensinde har prøvet at tage en våddragt af, så ved du, hvor svært det er at vride den stramme, fugtige neopren af huden. Ikke mindst, hvis du samtidig er lidt træt i armene. Forestil dig så at gøre det, efter du har svømmet 1,9 kilometer gennem vand lige omkring frysepunktet. Og du står vel at mærke ikke under den varme bruser, men i bidende frost. Og forestil dig så, at du bagefter skal cykle 90 kilometer og løbe 21,1 kilometer henover et landskab af is og sne. Og forestil dig så sidst men ikke mindst, at denne her ekstreme kraftpræstation kun er træning, inden du om under et år skal fuldføre den dobbelte distance.

Det er heldigvis bare et tankeeksperiment. For alle andre end Anders ”Iceman” Hofman. Allerede nu har han nemlig gennemført, hvad der svarer til en halv Ironman på Svalbard, og i februar 2020 vil han gennemføre den fulde distance under endnu mere ekstreme forhold på Antarktis.

Det mest ekstreme
Anders Hofman gennemførte sin første – og hidtil eneste – Ironman i København i 2016, og efter det vidste han, at han ville tage sporten et nyt sted hen. Mange stræber mod verdensmesterskaberne, men det var for ordinært for den unge dansker.

”Jeg tænkte, ’hvad kan jeg gøre, der ikke er blevet gjort før?’ Jeg ville være den første til at gøre noget og være med til at rykke grænserne for opfattelsen af, hvad der er muligt indenfor sporten. Og så faldt tanken på, at Ironman er gennemført på alle de ’normale’ kontinenter. Der var kun Antarktis tilbage,” griner han.

Og det, vil de fleste nok mene, der er en grund til.
”Det er det mest ekstreme vejrmiljø i verden. Det er der, man recorder de laveste temperaturer og de højeste vinde. Og vejret kan skifte fra det ene minut til det andet,” forklarer han.

 Slut med ”det sikre choice” Efter et langt liv som pligtopfyldende skoleelev og senere studerende havde en trang til at bryde grænser nemlig bygget sig op i Anders Hofman. ”Jeg har været igennem hele uddannelsessystemet og har ikke gjort de ekstreme ting, jeg følte for. Jeg har ikke fulgt mine skøreste drømme og kastet mig hovedløst ud i ting. Men mere taget det sikre choice , fordi jeg har ladet mig påvirke af mine egne begrænsninger, men også hvad andre mente, jeg kunne.” Tankerne, der gennem kandidatuddannelsen på Copenhagen Business School, havde rumsteret mere og mere, kulminerede en aften, da han så en dokumentar om den danske kitesurfer Nick Jacobsen og hans spring ud fra et 321 meter højt luksushotel i Dubai. ”Det var den sidste tricker , der skulle til. Jeg tænkte, ’hvad fanden kan jeg gøre, der vil være ligeså skørt som, det Nick gjorde og vise, at det kan sagtens lade sig gøre.”

Slut med ”det sikre choice”
Efter et langt liv som pligtopfyldende skoleelev og senere studerende havde en trang til at bryde grænser nemlig bygget sig op i Anders Hofman.

”Jeg har været igennem hele uddannelsessystemet og har ikke gjort de ekstreme ting, jeg følte for. Jeg har ikke fulgt mine skøreste drømme og kastet mig hovedløst ud i ting. Men mere taget det sikre choice, fordi jeg har ladet mig påvirke af mine egne begrænsninger, men også hvad andre mente, jeg kunne.”

Tankerne, der gennem kandidatuddannelsen på Copenhagen Business School, havde rumsteret mere og mere, kulminerede en aften, da han så en dokumentar om den danske kitesurfer Nick Jacobsen og hans spring ud fra et 321 meter højt luksushotel i Dubai.
”Det var den sidste tricker, der skulle til. Jeg tænkte, ’hvad fanden kan jeg gøre, der vil være ligeså skørt som, det Nick gjorde og vise, at det kan sagtens lade sig gøre.”

 Ingen begrænsninger Og netop det med at vise, at alt kan lade sig gøre, er en vigtig drivkraft for Anders Hofman. Selvom sporten i sig selv er enormt individualistisk er der naturligvis et helt team omkring Project Iceman både for at sørge for sikkerheden, men ikke mindst for at dokumentere og skabe opmærksomhed om projektet og om at sprede et budskab. ”Limitations are perceptions of what we can achieve” eller på dansk; “begrænsninger er opfattelser af, hvad vi kan opnå”, er et mantra, der går igen både i hans videoer og på hans hjemmeside og Instagram-profil. Og det er netop det, han gerne vil vise. En helt almindelig ung mand fra en landsby på Sydsjælland kan gennemføre noget, ingen mennesker har gjort før.  Leopardsæler og dyb sne Træningen til Iceman foregår blandt andet på løbebånd i en kølecontainer, på cykel i løst sand og i Øresund, der gradvist bliver koldere og koldere frem mod februar. Hver dag starter med et iskoldt bad for at forberede ikke bare kroppen, men også sindet på udfordringen. Det er dog ikke alt, han kan forberede sig på. ”Ud over, at jeg skal svømme længere i isvand, end jeg tror, nogen har gjort før, så er der mulighed for at møde søleoparder. Det er the number one predator dernede og er nogen, man skal tage seriøst.” Derudover er der udfordringen med at holde en stabil temperatur. ”Balancen, når det er rigtig koldt, det er, at du må hverken være for varm eller for kold. Hvis du er for kold, påvirker det selvfølgelig din performance . Hvis du bliver for varm og begynder at svede, så er der risiko for frostskader.” Derudover er dehydrering også en reel risiko, fordi det kolde vejr fjerner trangen til at drikke, men selvfølgelig ikke behovet.

Ingen begrænsninger
Og netop det med at vise, at alt kan lade sig gøre, er en vigtig drivkraft for Anders Hofman. Selvom sporten i sig selv er enormt individualistisk er der naturligvis et helt team omkring Project Iceman både for at sørge for sikkerheden, men ikke mindst for at dokumentere og skabe opmærksomhed om projektet og om at sprede et budskab.

”Limitations are perceptions of what we can achieve” eller på dansk; “begrænsninger er opfattelser af, hvad vi kan opnå”, er et mantra, der går igen både i hans videoer og på hans hjemmeside og Instagram-profil. Og det er netop det, han gerne vil vise. En helt almindelig ung mand fra en landsby på Sydsjælland kan gennemføre noget, ingen mennesker har gjort før.

Leopardsæler og dyb sne
Træningen til Iceman foregår blandt andet på løbebånd i en kølecontainer, på cykel i løst sand og i Øresund, der gradvist bliver koldere og koldere frem mod februar. Hver dag starter med et iskoldt bad for at forberede ikke bare kroppen, men også sindet på udfordringen.

Det er dog ikke alt, han kan forberede sig på.

”Ud over, at jeg skal svømme længere i isvand, end jeg tror, nogen har gjort før, så er der mulighed for at møde søleoparder. Det er the number one predator dernede og er nogen, man skal tage seriøst.”

Derudover er der udfordringen med at holde en stabil temperatur.

”Balancen, når det er rigtig koldt, det er, at du må hverken være for varm eller for kold. Hvis du er for kold, påvirker det selvfølgelig din performance. Hvis du bliver for varm og begynder at svede, så er der risiko for frostskader.”

Derudover er dehydrering også en reel risiko, fordi det kolde vejr fjerner trangen til at drikke, men selvfølgelig ikke behovet.

 Worst case Iceman er et navn, Anders Hofman selv har fundet på. Dels fordi det ligger lige til højrebenet, men også fordi Ironman er et trademark, som man ikke må bruge uofficielt. Og det må man sige, Anders Hofmans udfordring er. I modsætning til en Ironman, der typisk er en konkurrence, er Hofman den eneste deltager i Iceman. I den officielle konkurrence bliver man diskvalificeret efter 16 timer, hvad Hofman også oprindeligt havde sat sig som mål at komme under. Men mens han klarede Copenhagen Ironman på 10 timer og 19 minutter, så tog den halve distance ham på Svalbard en halv time mere. ”Worst case kommer jeg til at være i gang i 24 timer. Under 20 timer vil være godt. Min fordel er, at i og med ingen har gjort det før, så er tiden ikke så vigtig. Jeg skal bare klare det. Men jeg vil selvfølgelig ikke trække det i langdrag,” griner han. Hvis alt går efter planen, sejler Team Iceman fra Argentina mod Antarktis den 7. februar og vender tilbage 33 dage senere. Forhåbentlig med en ægte Iceman ombord.

Worst case
Iceman er et navn, Anders Hofman selv har fundet på. Dels fordi det ligger lige til højrebenet, men også fordi Ironman er et trademark, som man ikke må bruge uofficielt. Og det må man sige, Anders Hofmans udfordring er. I modsætning til en Ironman, der typisk er en konkurrence, er Hofman den eneste deltager i Iceman.

I den officielle konkurrence bliver man diskvalificeret efter 16 timer, hvad Hofman også oprindeligt havde sat sig som mål at komme under. Men mens han klarede Copenhagen Ironman på 10 timer og 19 minutter, så tog den halve distance ham på Svalbard en halv time mere.

”Worst case kommer jeg til at være i gang i 24 timer. Under 20 timer vil være godt. Min fordel er, at i og med ingen har gjort det før, så er tiden ikke så vigtig. Jeg skal bare klare det. Men jeg vil selvfølgelig ikke trække det i langdrag,” griner han.

Hvis alt går efter planen, sejler Team Iceman fra Argentina mod Antarktis den 7. februar og vender tilbage 33 dage senere. Forhåbentlig med en ægte Iceman ombord.

Video: Kasper Sveistrup - http://www.frame2film.com

Anders Hofman - Project Iceman:
YouTube: http://bit.ly/2m153VQ
Instagram: http://bit.ly/2nwu9fT
Facebook: http://bit.ly/2lnQnQw
Hjemmeside: http://bit.ly/2lOYfea