Winners And Living Legends
_DSC3586.jpg

Helle Frederiksen

Helle har deltaget i OL, vundet otte halve Ironman, vundet verdensmesterskabet i ITU Long Distance, har rekorden som verdens hurtigste kvinde på den halve Ironman, og i sin debut på den fulde Ironman distance slog hun den danske rekord. Nu vil triatlet Helle Frederiksen være verdensmester på den fulde Ironman distance.  

Tekst: Sofie Kyed

 D. 6 december 2014 løber en tydeligt rørt Helle Frederiksen først over målstregen ved triatlonstævnet Challenge Bahrain med to et halvt minut ned til hendes efterfølger Rachel Joyce. De to har ellers ligget helt tæt under både svømningen og cyklingen og kommer samtidigt ind i skiftezonen T2, inden stævnets sidste udfordring løbet venter.  Helle Frederiksen ved, at det er altafgørende for begge løbere, hvem der kommer først ud af skiftezonen. Og hvor stort mellemrummet er. Hun ved også, at hun bruger syv sekunder på at tage strømper på.   ”Når jeg får nummeret på til et løb, så sker der et eller andet, så kommer der en racehorse ud, som er klar til at tage nogle chancer, jeg ikke ville gøre til dagligt. Men jeg er der for at vinde. Ikke for at deltage” , fortæller Helle Frederiksen.

D. 6 december 2014 løber en tydeligt rørt Helle Frederiksen først over målstregen ved triatlonstævnet Challenge Bahrain med to et halvt minut ned til hendes efterfølger Rachel Joyce. De to har ellers ligget helt tæt under både svømningen og cyklingen og kommer samtidigt ind i skiftezonen T2, inden stævnets sidste udfordring løbet venter.

Helle Frederiksen ved, at det er altafgørende for begge løbere, hvem der kommer først ud af skiftezonen. Og hvor stort mellemrummet er. Hun ved også, at hun bruger syv sekunder på at tage strømper på.

”Når jeg får nummeret på til et løb, så sker der et eller andet, så kommer der en racehorse ud, som er klar til at tage nogle chancer, jeg ikke ville gøre til dagligt. Men jeg er der for at vinde. Ikke for at deltage”, fortæller Helle Frederiksen.

 Så for at ryste sin efterfølger af sig, begiver væddeløbshesten sig derfor ud på de 21,1 km løb uden strømper.      ”Ved at lade være med at tage strømper på, kunne jeg sprænge den mentale elastik hos hende, der kom ind i skiftezonen med mig, og så kunne jeg skabe et hul, der var svært at lukke for hende” , fortæller Helle Frederiksen, der allerede efter de første kilometer får store blødende vabler på fødderne, og for hvert skridt hun tager mister mere hud på fødderne. Men det mærker triatleten ikke. Og efter i alt 3 timer, 55 minutter og 50 sekunder løber hun først over målstregen med armene i vejret, og skoene fulde af blod. Fødderne er så godt som hudløse, og da adrenalinen forlader kroppen, står smerten endnu stærkere, men som Helle siger, så ’heler de jo igen’.

Så for at ryste sin efterfølger af sig, begiver væddeløbshesten sig derfor ud på de 21,1 km løb uden strømper.


”Ved at lade være med at tage strømper på, kunne jeg sprænge den mentale elastik hos hende, der kom ind i skiftezonen med mig, og så kunne jeg skabe et hul, der var svært at lukke for hende”, fortæller Helle Frederiksen, der allerede efter de første kilometer får store blødende vabler på fødderne, og for hvert skridt hun tager mister mere hud på fødderne. Men det mærker triatleten ikke. Og efter i alt 3 timer, 55 minutter og 50 sekunder løber hun først over målstregen med armene i vejret, og skoene fulde af blod. Fødderne er så godt som hudløse, og da adrenalinen forlader kroppen, står smerten endnu stærkere, men som Helle siger, så ’heler de jo igen’.

 Men sejren er for evigt. Og den dag sikrede Helle Frederiksen sig derudover også verdensrekorden for kvinder på den halve Ironman distance. Og I dag, fire år efter, er fødderne for længst helede, men triatleten fra Struer er stadig indehaver af verdensrekorden foruden adskillige andre sejre.

Men sejren er for evigt. Og den dag sikrede Helle Frederiksen sig derudover også verdensrekorden for kvinder på den halve Ironman distance. Og I dag, fire år efter, er fødderne for længst helede, men triatleten fra Struer er stadig indehaver af verdensrekorden foruden adskillige andre sejre.

Et liv som eliteatlet

Et liv som eliteatlet

At Helle Frederiksen skulle ende som en verdensklasse atlet, kan umuligt have overrasket mange. Som femårig begyndte hun til svømning, og allerede som 12-årig kom hun på landsholdet. Siden da har hun stort set levet som fuldtids eliteatlet bortset fra en kortvarig pause fra sport, da hun var 19 år gammel. Men det blev ikke en lang pause.

”Jeg savnede adrenalinen og det at konkurrere. Jeg manglede at føle mig rigtig god til noget”, fortæller en ærlig Helle Frederiksen, der kort derefter kastede sig over triatlonsporten og har været i den lige siden.

Det er blandt andet blevet til otte sejre på Ironman 70.3, verdensmester på ITU long distance, deltagelse ved OL, verdensrekord på 70.3, og i 2017 slog hun den danske rekord, da hun for første gang forsøgte sig med den fulde Ironman-distance, som hun efter mere end 10 år i sporten kastede sig over i 2017.

  ”Det er det, der er fedt ved sporten. Jeg har været i den i så mange år, men så kan man skifte distance, og så kan jeg igen udfordre mig selv rent fysiologisk og opnå nogle nye mål. Det gør det virkelig motiverende” , siger triatleten.

”Det er det, der er fedt ved sporten. Jeg har været i den i så mange år, men så kan man skifte distance, og så kan jeg igen udfordre mig selv rent fysiologisk og opnå nogle nye mål. Det gør det virkelig motiverende”, siger triatleten.

Ny distance nye mål

Ny distance nye mål

Mange triatleter starter med at fokusere på den fulde Ironman-distance. Men den mangeårige eliteatlet havde ikke travlt med at nå dertil.

”Jeg har altid haft det sådan, at jeg vil mestre de distancer, jeg sætter mig for at køre. Jeg startede med sprint, så den olympiske distance, så den halve Ironman, så langdistance. Og så tog jeg skridtet hele vejen op til en Ironman i 2017. Jeg har hele tiden vidst, at jeg ville køre en Ironman på et tidspunkt, men jeg ville ikke gøre det, før jeg vidste, at jeg kunne konkurrere på distancen. Sidste år tænkte vi, nu skal det være. Det gik fint, så nu må vi se, hvad i år byder på”, lyder det fra Helle Frederiksen, der dog siden har mistet sin danske rekord til Michelle Vesterby.

Men det at sætte verdensrekorden var ikke målet i sig selv. Det skete på vejen mod målet: At blive verdens bedste på Ironmandistancen og dermed vinde Ironman World Championships på Hawaii.


  ”Planen i år er Kona, det er det, de siger, er det største i vores sport udover de olympiske leje. Nu har jeg været til OL, så nu må det næste være at gøre det godt på Hawaii” , forklarer Helle Frederiksen, der netop har kvalificeret sig til at kæmpe om at blive verdensmester på Stillehavsøen, efter hun har fået point ved andre triatlonstævner, som hun enten har vundet eller har fået en podieplads.  Så til oktober 2018 går hun igen i racemode, når hun sammen med de 35 bedste triatleter i verden skal kæmpe om ar blive verdens bedste Ironman.

”Planen i år er Kona, det er det, de siger, er det største i vores sport udover de olympiske leje. Nu har jeg været til OL, så nu må det næste være at gøre det godt på Hawaii”, forklarer Helle Frederiksen, der netop har kvalificeret sig til at kæmpe om at blive verdensmester på Stillehavsøen, efter hun har fået point ved andre triatlonstævner, som hun enten har vundet eller har fået en podieplads.

Så til oktober 2018 går hun igen i racemode, når hun sammen med de 35 bedste triatleter i verden skal kæmpe om ar blive verdens bedste Ironman.

Video: Kasper Sveistrup - http://www.frame2film.com

Helle Frederiksen:
Instagram: http://bit.ly/2GNcl3V
Facebook: http://bit.ly/2GLXJSr
Hjemmeside: http://bit.ly/2GKqO0N