Winners And Living Legends
_DSC6348.jpg

Kristina Schou Madsen

Den danske ekstremløber med verdensrekorden Kristina Schou Madsen fra Kolding besidder et usædvanligt stort talent for trailløb og er verdens hurtigste kvinde til at nå toppen af Kilimanjaro, men faktisk kunne hun i mange år slet ikke lide at løbe. Hun kunne bare lide at være bedst. 

Tekst: Sofie Kyed

 En tirsdag eftermiddag i februar 2018 kommer en dansk kvinde op på toppen af Kilimanjaro. Hun har armene over hovedet. Hendes ellers særdeles stærke ben er vraltende og hjulbenet. Den ene fod er med alverdens farver gemt væk under en stram forbinding. Ned ad kvindens kinder løber tårer. Men det er hverken tårer over smerten i den forstuvede fod eller de vraltende ben. Det er glædes tårer over, at hun netop i det sekund har slået verdensrekorden i at komme hurtigst op på toppen af det mægtige bjerg i Tanzania i tiden 6 timer, 52 minutter og 54 sekunder. Kvinden er ekstremløberen Kristina Schou Madsen fra Kolding.   At den lille stærke pige fra Kolding skulle blive ekstremløber med en verdensrekord, havde få nok forudset, da hun knap 10 år forinden efter et væddemål stod til start ved Lillebælt Halvmaraton.

En tirsdag eftermiddag i februar 2018 kommer en dansk kvinde op på toppen af Kilimanjaro. Hun har armene over hovedet. Hendes ellers særdeles stærke ben er vraltende og hjulbenet. Den ene fod er med alverdens farver gemt væk under en stram forbinding.
Ned ad kvindens kinder løber tårer.
Men det er hverken tårer over smerten i den forstuvede fod eller de vraltende ben.
Det er glædes tårer over, at hun netop i det sekund har slået verdensrekorden i at komme hurtigst op på toppen af det mægtige bjerg i Tanzania i tiden 6 timer, 52 minutter og 54 sekunder.
Kvinden er ekstremløberen Kristina Schou Madsen fra Kolding.

At den lille stærke pige fra Kolding skulle blive ekstremløber med en verdensrekord, havde få nok forudset, da hun knap 10 år forinden efter et væddemål stod til start ved Lillebælt Halvmaraton.

Pigen med konkurrencegenet

Pigen med konkurrencegenet

Løb var et nødvendigt onde for den unge Kristina Schou Madsen, der gik mere op i fodbold. Men da hun var meget spinkel fik hun af sin træner besked på at få nogle større muskler på kroppen, hvis hun skulle blive god til fodbold. Og netop det at blive god, har alle dage været den bærende drivkræft for sportspigen:
”Jeg har altid været ekstremt konkurrenceminded. Jeg har aldrig kunne dyrke sport på et hyggeplan, det har hele tiden været med et mål om at blive den bedste og udvikle mig,” fortæller hun.

Derfor begyndte Kristina Schou Madsen at træne boksning ved siden af fodboldtræningen.
En del af boksetræningen var løbetræning.
”Det var egentligt ikke noget, jeg synes var specielt fedt. Vi løb altid bare vildt hurtigt, og jeg var altid den sidste og var ved at kaste mine lunger op,” siger Kristina Schou Madsen.

 Men så ville skæbnen, at en ven udfordrede hende til at løbe et halvmaraton: ”Jeg tænkte, 21 kilometer, hvor svært kan det være? Men jeg undervurderede totalt opgaven og overvurdere mine egne evner,” fortæller Kristina Schou Madsen om det, der skulle blive starten på hendes spektakulære løbekarriere. ”Jeg fik et ordentligt rap over nallerne. Det gik fint de første to tre kilometer. Derefter kæmpede jeg mig i mål på ren vilje,” fortæller fighteren. Men selvom det havde været en usædvanlig lang dag på kontoret, skete der noget inde i pigen med det store konkurrencegen.

Men så ville skæbnen, at en ven udfordrede hende til at løbe et halvmaraton:
”Jeg tænkte, 21 kilometer, hvor svært kan det være? Men jeg undervurderede totalt opgaven og overvurdere mine egne evner,” fortæller Kristina Schou Madsen om det, der skulle blive starten på hendes spektakulære løbekarriere.
”Jeg fik et ordentligt rap over nallerne. Det gik fint de første to tre kilometer. Derefter kæmpede jeg mig i mål på ren vilje,” fortæller fighteren.
Men selvom det havde været en usædvanlig lang dag på kontoret, skete der noget inde i pigen med det store konkurrencegen.

 ”Jeg var helt vildt tilfreds og stolt. Det der med at opleve sig selv så presset fysisk og mentalt. Det blev jeg draget af,” fortæller ekstremløberen om den dag, hun blev løber. Men det tog hende nogle år at lære at holde af at løbe. Og først i 2013 fandt hun ud af, at hendes løbebane var på stierne ude i naturen og ikke på asfalten, da hun fik mulighed for at stille op i et maraton i Nepal med start i 5200 meters højde.  Hun fik kun plads i løbet, fordi hun fortalte arrangørerne, at hun havde løbet Aabenraa Bjergmaraton. De vidste bare ikke, at det intet havde at gøre med bjerge, og at den danske løber var fuldstændig uforberedt på udfordringen.

”Jeg var helt vildt tilfreds og stolt. Det der med at opleve sig selv så presset fysisk og mentalt. Det blev jeg draget af,” fortæller ekstremløberen om den dag, hun blev løber. Men det tog hende nogle år at lære at holde af at løbe. Og først i 2013 fandt hun ud af, at hendes løbebane var på stierne ude i naturen og ikke på asfalten, da hun fik mulighed for at stille op i et maraton i Nepal med start i 5200 meters højde.
Hun fik kun plads i løbet, fordi hun fortalte arrangørerne, at hun havde løbet Aabenraa Bjergmaraton. De vidste bare ikke, at det intet havde at gøre med bjerge, og at den danske løber var fuldstændig uforberedt på udfordringen.

 ”På det tidspunkt havde jeg ikke noget trailerfaring, så igen gik jeg ind og undervurderede opgaven og overvurdere mig selv. Men jeg tog eventyrbrillen på og rejste til Nepal og boede i tre måneder for at træne til løbet,” fortæller Kristina Schou Madsen. Selvom hun døjede med højdesyge og alverdens udfordringer, blev det en fantastisk oplevelse for hende.

”På det tidspunkt havde jeg ikke noget trailerfaring, så igen gik jeg ind og undervurderede opgaven og overvurdere mig selv. Men jeg tog eventyrbrillen på og rejste til Nepal og boede i tre måneder for at træne til løbet,” fortæller Kristina Schou Madsen.
Selvom hun døjede med højdesyge og alverdens udfordringer, blev det en fantastisk oplevelse for hende.

 ”At man kunne løbe i så fantastiske omgivelser var helt overvældende og surrealistisk,” fortæller hun.  Udover den øjenåbende oplevelse ved at løbe i naturen, så overraskede hun også alle inklusiv sig selv ved at løbe sig til en podieplads. Efter det var det slut med asfaltløb. En trailløber var født.

”At man kunne løbe i så fantastiske omgivelser var helt overvældende og surrealistisk,” fortæller hun.

Udover den øjenåbende oplevelse ved at løbe i naturen, så overraskede hun også alle inklusiv sig selv ved at løbe sig til en podieplads. Efter det var det slut med asfaltløb. En trailløber var født.

 Siden er det blevet til adskillige løb i verdens allermest udfordrende og fantastiske steder som indlandsisen i Grønland, Alperne fra Østrig over Schweiz til Frankrig og et 230 kilometer langt etapeløb i Amazonas jungle, som hun vandt med to en halv time ned til nærmeste konkurrerende kvinde.

Siden er det blevet til adskillige løb i verdens allermest udfordrende og fantastiske steder som indlandsisen i Grønland, Alperne fra Østrig over Schweiz til Frankrig og et 230 kilometer langt etapeløb i Amazonas jungle, som hun vandt med to en halv time ned til nærmeste konkurrerende kvinde.

 Så da trailløbskollegaen Josephine Dewett for et år siden spurgte, om hun ville være med til at løbe op ad Kilimanjaro, skulle der ikke meget betænkningstid til. Hun havde bare et krav: De skulle slå verdensrekorden. Og sådan gik det til, at løbepigen fra Kolding fik endnu en titel til samlingen, verdensrekordindehaver.

Så da trailløbskollegaen Josephine Dewett for et år siden spurgte, om hun ville være med til at løbe op ad Kilimanjaro, skulle der ikke meget betænkningstid til. Hun havde bare et krav: De skulle slå verdensrekorden.
Og sådan gik det til, at løbepigen fra Kolding fik endnu en titel til samlingen, verdensrekordindehaver.

Video: Kasper Sveistrup - http://www.frame2film.com

Kristina Schou Madsen:
Instagram: http://bit.ly/32cml2D
Facebook: http://bit.ly/2YBVyKT
Hjemmeside: http://bit.ly/2FWPOUX