Winners And Living Legends
_S5I1242.jpg

René Holten Poulsen

For Rene Holten Poulsen handler det kun om én ting: At vinde

Så snart René Holten Poulsen har vundet én medalje, tænker han på, hvordan han kan vinde den næste. For det er det, han vil huske, når han bliver gammel. 

Tekst: Sofie Kyed

 Den 29-årige kajakroer fra Lolland, René Holten Poulsen, går ind til hver konkurrence med en forventning om, at han vil være den bedste, for “der er ingen grund til at møde op, hvis det ikke er for at vinde” , slår han fast.  Sådan har han haft det, lige siden han så Anja Andersen til OL i 1996. Da vidste han, at han ville være den bedste til noget. Problemet var bare, at hans eneste store talent var hans temperament, som de andre børn i Sakskøbing og omegn havde det sjovt med at udfordre og se eksplodere.

Den 29-årige kajakroer fra Lolland, René Holten Poulsen, går ind til hver konkurrence med en forventning om, at han vil være den bedste, for “der er ingen grund til at møde op, hvis det ikke er for at vinde”, slår han fast.

Sådan har han haft det, lige siden han så Anja Andersen til OL i 1996. Da vidste han, at han ville være den bedste til noget.

Problemet var bare, at hans eneste store talent var hans temperament, som de andre børn i Sakskøbing og omegn havde det sjovt med at udfordre og se eksplodere.

 Men den lille hidsige dreng fra Lolland fandt en sport, hvor hans temperament fører ham fra den ene medalje til den anden og titlen som landets mest vindende kajakroer. For én sejr er aldrig nok. Knapt har han krydset målstregen, før øjnene er rettet mod det næste mål og den næste medalje.  “Jeg krydser stregen, og så er jeg glad i en halv time eller ikke engang, så tænker jeg bare, jeg kan vinde større” , forklarer roeren.  Og han tror på, at det er det, der holder ham i gang.   “De fleste sportsfolk har en hungeren efter mere, og der, hvor man skal stoppe, er, når man ikke får den sult efter mere” , slår han fast.

Men den lille hidsige dreng fra Lolland fandt en sport, hvor hans temperament fører ham fra den ene medalje til den anden og titlen som landets mest vindende kajakroer.

For én sejr er aldrig nok. Knapt har han krydset målstregen, før øjnene er rettet mod det næste mål og den næste medalje.

“Jeg krydser stregen, og så er jeg glad i en halv time eller ikke engang, så tænker jeg bare, jeg kan vinde større”, forklarer roeren.

Og han tror på, at det er det, der holder ham i gang.

“De fleste sportsfolk har en hungeren efter mere, og der, hvor man skal stoppe, er, når man ikke får den sult efter mere”, slår han fast.

Et tilfældigt møde blev skæbnesvangert

Et tilfældigt møde blev skæbnesvangert

Det var faktisk ved et tilfælde, at den 13-årige René blev en verdenskendt kajakroer. Han havde prøvet mange sportsgrene, men der var ikke nogen, hvor han havde så stort et talent, at han kunne blive den bedste. Men da han en dag i sommerferien i 2001 kom forbi Maribo Kajakklub på en tur med skolen, så han for første gang en kajak glide gennem vandet. Samme eftermiddag fik kajakklubben i Maribo et nyt og yderst dedikeret medlem, og den temperamentsfulde teenager fandt en sport, hvor hans ekstreme vindermentalitet og dedikation kunne føre ham langt.

“Kajak var kombinationen af teknik, føling, fysisk udholdenhed og styrke. Jeg tror bare, da jeg så ham der komme roende, kunne jeg se det for mig”, siger René Holten Poulsen i dag.

 Han begyndte at træne, som han aldrig havde trænet før, og han stoppede med de andre fritidsaktiviteter. Seks et halvt år senere vandt han som 19-årig sin første OL-medalje, da han sammen med Kim Wraae vandt sølv i K2 1.000 meter. Siden er det blevet til tre guldmedaljer ved VM og seks EM guldmedaljer. Men siden sin debut har han ikke vundet flere medaljer ved OL. Nu er målet sat på OL i Tokyo i 2020.   “Mit mål er podieplaceringer, fra nu af til jeg stopper i alt, jeg stiller op i. Og så vil jeg gerne slutte af med guld til OL. Men det er ikke sikkert, jeg stopper der” , pointerer den målrettede roer, der bedst forbliver motiveret til at træne, når han har langsigtede mål foran sig.

Han begyndte at træne, som han aldrig havde trænet før, og han stoppede med de andre fritidsaktiviteter. Seks et halvt år senere vandt han som 19-årig sin første OL-medalje, da han sammen med Kim Wraae vandt sølv i K2 1.000 meter. Siden er det blevet til tre guldmedaljer ved VM og seks EM guldmedaljer. Men siden sin debut har han ikke vundet flere medaljer ved OL. Nu er målet sat på OL i Tokyo i 2020.

“Mit mål er podieplaceringer, fra nu af til jeg stopper i alt, jeg stiller op i. Og så vil jeg gerne slutte af med guld til OL. Men det er ikke sikkert, jeg stopper der”, pointerer den målrettede roer, der bedst forbliver motiveret til at træne, når han har langsigtede mål foran sig.

At vinde kræver klare prioriteringer

At vinde kræver klare prioriteringer

Det er en velkendt vise, at den gamle mand på dødslejet fortryder, at han ikke brugte mere tid med sine nære. Men den målbevidste kajakroer tænker mere på, hvad han gerne vil huske, når han er blevet gammel. Og han er ikke i tvivl om, at det er hans mange sejre, der vil stå frem.

“Det kan godt være, at jeg har været til nul bryllupper i mit liv, selvom jeg har været inviteret til mange. Men om 40 år, når jeg er 69 år gammel, så vil jeg ikke sidde og være bitter over, at jeg ikke gjorde alt det, der skulle til”, slår han fast og fortsætter:

“Det er sjældent, du har en oplevelse til en fest, hvor du tænker, det her husker jeg resten af livet. Men jeg ved, at jeg aldrig kommer til at glemme, hvordan det er at stå øverst på podiet til VM”.

 Derfor er han klar til at lave de prioriteringer, der skal få ham øverst på podiet til OL i 2020, også selvom det betyder mindre tid med venner, familie og kæreste.   “Det er evnen til at koncentrere sig over længere tid, der gør en forskel. Men du skal også have evnen til at sortere ting fra, som forstyrrer i din hverdag. Der er 100 procent at give af, og jeg giver alt, der er at give af” , slår Danmarks mest vindende kajakroer fast.

Derfor er han klar til at lave de prioriteringer, der skal få ham øverst på podiet til OL i 2020, også selvom det betyder mindre tid med venner, familie og kæreste.

“Det er evnen til at koncentrere sig over længere tid, der gør en forskel. Men du skal også have evnen til at sortere ting fra, som forstyrrer i din hverdag. Der er 100 procent at give af, og jeg giver alt, der er at give af”, slår Danmarks mest vindende kajakroer fast.

Video: Kasper Sveistrup - http://www.frame2film.com

René Holten Poulsen:
Instagram: http://bit.ly/2P0Wu6r
Facebook: http://bit.ly/2wqmRuH
Hjemmeside: http://bit.ly/2BNpyN2